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Honorable Edward Keefe
State's Attorney

Kock Island County
Courthouse

Rock Island, Illinois 61201
Dear Hr. Keefe:

I have your Jefter wihergipn you have asked for an inter-

pretation of the ¢

ch. 48, par.

ere is a dinner theatre that puts on public

proposes td e, as actors in the shows, persons who
are under the age of 16 years. You have pointed out that
section 7 of the Child Labor Law (Il1l. Rev. Stat. 1977,

cin. 48, par. 31.7) provides that minors under the age of 16
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cannot work in any place or establishment in which intoxi=-

cating liquors are served or sold for consumption on the
premises. You ask whether the provisions of section 8 of

the Child Labor Law (I1l. Rev. Stat. 1977, ch. 43, par. 31.8):...
perﬁit minors under the age of 16 to work as an actor in |
this theatre. Specifically, you ask the following three
questions:

"l. 1Is the use of minors under age 16 in theatrical
productions under the above described circum-
stances a violation of the Illinois Child Labor -
Law? e

2. If such performances are otherwise prohibited,
would they be permitted if the children were
not paid until after they were of age?

3. If such performances are otherwise prohibited;n
would they be permitted if the children were
uncompensated volunteers?" .

Section 7 of the Child Labor Law (Ill. Rev. Stat. 1977,
ch. 48, par. 31.7) provides, in pertinent part, as follows:

"No minor under the age of 16 years of age.
shall be employed, permitted or suffered to work:

* k% %

13. 1In any place or establishment in which
intoxicating alcoholic liquors are served or sold
for consumption on the premises, or in which such
liquors are manufactured or bottled;

%k k% ' "

Section 8 of the Child Labor Law (Ill. Rev. Stat. 1977,

ch. 48, par. 31.8) provides in pertinent part:
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"Notwithstanding the provisions of this Act,
the City or County Superintendent oif Schools, or
their duly authorized agents, are authorized to
issue an employment certificate for any minor
under sixteen (lo) years of age, said certifi-
cate authorizing and permitting the appearance
of such minor in a play or musical comedy with a
professional traveling theatrical production on
the stage of a duly licensed theatre wherein not
more than two performances are given in any one day
and not more than eight performances are given in
any week, * * % U

- You have inquired as to whether the provisions of
section 8 of the Child Labor Law (Il1l. Rev. Stat. 1977,
ch. 48, par. 31.8) are an exception to the quoted provisions
of section 7 of the Act. In my opinion, section 8 of the
-Child Labor Law is an exception to other urovisions of the
Act.

The construction of a statute is necessary only where
the language used is uncertain or ambiguous. (Bergeson v.
Mullinix (1948), 399 I11. 470.) Furthermbre, a statute
should be so read and construed, if possible, that no word,
clause, or sentence is rendered superfluous or meaningless.

Peacock v. Judges Retirement System of Illinois (1957),

10 I11. 2d 49s.

In response to your first question, the provisions of
section 8 6f the Act are clear and unambiguous. The under-
lined portion of seétion 8 of the Act intends that the

provisions of section 8 be an exception to the other pro-
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visions of the Act. You have indicated in yoﬁr letter that
the various certification and other requirements of seétion
8 of the Act will be met, which would certainly be required
in order for a minor under the age of 16 to appear in é
play or musical comedy as described in this section. There-
.fore, I am of the opinion that section 8lof the Child Labor
Law (I1l. Rev. Stat. 1977, ch. 48, par. 31.8) permits

the appearance of a minor under the age of 16 in a play

or musical comedy, under the circumstances-described

in your letter, with a professional traveling theatrical
productioﬁ, provided that the various certification and
_other requirements of section 8 of the Act are met.

Since the appearance of a minor under the age of 16
would be permitted under the provisions oi section 8, I
find it unnecessary to answer your second and third
questions. |

Very truly yours,

ATTORNEY GEWERAL




